Faktai kurių galbūt nežinojai

Įdomūs faktai apie juvelyriką

Juvelyrikos tematika gali būti itin įdomi ir praturtinanti žiniomis. Dalinamės keliais faktais, apie kuriuos tikriausiai dar neteko girdėti.

◾️Seniausias žinomas juvelyrinis dirbinys siekia apie 100 000 metų. Tai buvo papuošalas iš perforuoto akmens, rastas Sibire.

◽️Pirmaisiais tūkstantmečiais žmonės naudojo gamtinius elementus kaip papuošalus. Tai apėmė gyvūnų dantis, kaulus, vabalus, taip pat augalų sėklas ir kriaušes.

◾️Juvelyrinių dirbinių ornamentai pasikeitė su skirtingomis epochomis ir kultūromis. Pavyzdžiui, senovės Egipte populiarios buvo faraonų žiedų ir amuleto dizaino ypatybės, o renesanso laikotarpiu buvo populiarus intarsių (intarsia) technika, kuri leido komponuoti paveikslus iš skirtingų spalvų akmens gabalėlių.

◽️Auksas yra viena iš rečiausių žemiškųjų medžiagų. Visas pasaulio iškastas auksas užpildytų 3 olimpinių baseinų dydžio talpą.

◾️Brangakmeniai, tokie kaip deimantas, safyras, rubinas ir smaragdas, susiformuoja tūkstančių metų trukusioje geologinėje veikloje. Jų unikali spalva, švytėjimas ir spinduliavimas traukia žmones jau tūkstančius metų.

◽️Juvelyrikos meno raidai įtakos turėjo istorinės figūros bei įvykiai. Pavyzdžiui, Viktorijos laikotarpiu Jungtinėje Karalystėje populiarėjo gedulingi papuošalai, nes karalienė Viktorija ilgą laiką liūdėjo savo sutuoktinio, princo Alberto, mirties.

◾️XX amžiuje juvelyrika tapo ne tik moterų, bet ir vyrų papuošalų dalimi. Populiarūs vyrų aksesuarai apima žiedus, kaklo grandines, marškinių sagas.

◽️Juvelyriniai dirbiniai ne tik gražūs, bet gali turėti ir praktinę prasmę. Pavyzdžiui, senovės Romoje moterys nešiodavo užraktus ant žiedų, o senovės Egipte nešiodavo amuletus, kurie turėjo magišką apsauginę reikšmę.

◾️Pirmasis brangakmenis, aptiktas kosmose, buvo deimantas. 2004 metais mėnesinės ekskursijos metu astronautas Dave'as Scottas pastebėjo mikroskopinį deimanto fragmentą ant mėnulio paviršiaus.

◽️Yra daugybė legendų ir mitų apie brangakmenius. Senovės graikai manė, kad deimantas buvo iš nukritusių žvaigždžių gabalėlių, o Romoje buvo tikima, kad karminas suteikia galios ir laimės.

◾️Pirmasis pramoninis būdas gauti dirbtinį deimantą buvo sukurtas 1954 metais. Tai padarė General Electric laboratorijoje dirbantis mokslininkas. Dirbtinis deimantas gaunamas iš anglies, kuris yra veikiamas dideliu slėgiu ir temperatūra.

◽️Kaulinės juvelyrinės dėlionės buvo populiarus renesanso laikotarpio papuošalų elementas. Jos buvo gaminamos iš iškaltų kaulų gabalėlių, kuriuos sujungdavo į sudėtingus raštus.

◾️Brangakmenys gali turėti įtakos ne tik mūsų išvaizdai, bet ir jausmams bei fizinei būklei. Pavyzdžiui, tikima, kad safyras gali atnešti ramybę ir taiką, o rožinis kvarcas – skatinti meilę ir romantiškumą.

◽️Pasaulio didžiausias deimantas yra Cullinan deimantas, rastas Pietų Afrikoje. Jis sveria net 3 106 karatų, kas yra apytiksliai 621 gramas. Tai didžiausias išgautas neapdirbtas deimantas.

Tikimės, kad, šie įdomūs juvelyrikos faktai praturtino jūsų žinias!

Grįžti atgal